duminică, 17 iunie 2012

ICTERUL LA NOU NASCUT

Definitie
Icterul este culoarea galbena a tegumentului si se datoreaza cresterii nivelului de bilirubina din sange.
Importanta
1. Icterul neonatal este un sindrom foarte frecvent
2. Mereu pune probleme dificile de diagnostic
3. Poate sa lase sechele foarte grave ( ex. encefalopatia cronica infantila )
4. Prin masuri profilactice foarte simple se pot preveni sechelele foarte grave.
Metabolismul bilirubinei
Originea bilirubinei este eritrocitul in care se afla hemoglobina care este formata din hem si globina. Ea este o macromolecula complexa. Hemoglobina este formata din 4 nuclei  pirolici formand un inel tetrapirolic in mijloc cu un atom de Fe bi sau trivalent.
De hem se leaga molecule proteice mari ( cu peste 100 acizi) numite globine.
Hem + globina = hemoglobina.
Eritrocitul se hemolizeaza ( se distruge ) dupa 120 zile in sistemul reticuloendotelial care se afla in special in ficat si splina.
Sistemul reticuloendotelial = SRE = Kupfer
Prin hemoliza eritrocitului se elaboreaza hemoglobina care se transforma in bilirubina si albumina, circuland cuplate in vasele de sange. Bilirubina legata de albumina ajunge prin vasele de sange in ficat ( inelul bilirubinei nu mai este tetrapiloric, ci se rupe si se aseaza linear). La nivelul ficatului este captata de celula hepatica prin proteinele Y si Z si bilirubina este conjugata. Conjugarea se face cu ajutorul unei enzime care se gaseste numai in celula hepatica si se numeste GLUCORONIL TRANSFERAZA sau CONJUGAZA. Dupa ce trece prin ficat, bilirubina se numeste bilirubina conjugata.
Deosebirile dintre bilirubina neconjugata si bilirubina conjugata  sunt :
1) - bilirubina neconjugata este liposolubila
    - bilirubina conjugata este hidrosolubila
2) - bilirubina neconjugata este foarte toxica pentru sistemul nervos central deoarece neuronii contin foarte multe lipide si fiind liposolubila intra in nucleii cenusii de la baza creierului colorandu-i in galben. Aceasta impregnare se numeste icter nuclear.
3) - bilirubina neconjugata ( prehepatica, indirecta) fiind o molecula mare nu trece prin filtrul glomerular, ca urmare nu apare in urina
    - bilirubina conjugata este molecula mica, hidrosolubila si poate trece prin filtrul glomerular, deci, poate apare in urina.Bilirubina conjugata in sange este 0 sau 1% din nivelul bilirubinei totale. Bilirubina conjugata intra in intestin unde isi schimba denumirea in stercobilinogen ( bilirubina din materiile fecale ). Bilirubina conjugata isi face functiile digestive si de absorbtie si se elimina sub forma de stercobilinogen. Nu se elimina in totalitate. Partea care ramane se absoarbe in sange la nivelul intestinului si se duce la ficat , apoi se reutilizeaza. Ficatul reutilizeaza urobilinogenul ( 90%) iar restul de 10% se elimina prin urina, sub forma de urobilinogen. Cresterea urobilinogenului indica insuficienta hepatica.
Ciclul urobilinogenului se numeste ciclu hepato-entero-hepat.
Clasificarea icterelor
1) Icterul cu bilirubina indirecta crescuta - nu exista conjugare. Oferta de bilirubina este crescuta; este icter hemolitic, icter hepatic. Bilirubina indirecta este peste 70% din bilirubina totala din sange.
2) Ictere cu bilirubina directa  cand bilirubina directa depaseste 70% din bilirubina totala. Cauza este un obstacol pe caile biliare : - piatra,
                                      - tumora,
                                      - agenezie de cai biliare extrahepatice, intestin, duoden.Bilirubina se aduna si se intoarce in vasele de sange.
                                      - pancreas anular ( care stranguleaza duodenul )
                                      - agenezie de cai biliare intrahepatice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu